نصب و پیکربندی PowerPath در RHEL

ارسال شده توسط admin | در دسته بندی Uncategorized

How To Install and Config PowerPath on RHEL

How To Install and Config PowerPath on RHEL

Introduction

PowerPath is EMC licensed software for managing SAN attached storage on your systems. In this post we will cover how to install, license and scan for newly attached storage.

Prerequisites

Download the PowerPath software from EMC powerlink website. If you’ve purchased EMC support, you should have access to powerlink.

For RHEL 4

EMCpower.LINUX-5.3.0.00.00-185.rhel.x86_64.rpm

EMCpower.LINUX-5.3.0.00.00-185.rhel.i386.rpm

For RHEL 5 / 6

5.7.SP5/EMCPower.LINUX-5.7.5.00.00-002.RHEL5.x86_64.rpm

5.7.SP5/EMCPower.LINUX-5.7.5.00.00-002.RHEL6.x86_64.rpm

Installation

Start the Power path service

Register EMC Powerpath

Before you can use the EMC powerpath software, you should register it using the EMC Powerpath License key received when you purchased the software from EMC.

Use emcpreg tool to install EMC Powerpath license key as shown below.

Use EMC powermt command to check the registration as shown below.

 

Scan for storage

In this example we are using an Emulex fiber card and the device is contained in  /sys/class/scsi_host/. To get the fiber card to go out and scan for any added storage. There are several ways to accomplish this task.

My favorite using a for loop.

Next steps are to make PowerPath update the luns. This is done suing the powermt command.

 

Now display what was found and can proceed to mount and use the storage.

Conclusion

As we can see, by installing and using EMC Powerpath application on RHEL we can effectivly manage SAN attached storage.

0 دیدگاه | فوریه 3, 2019

مفهوم ذخیره ساز (Storage) چیست ؟

ارسال شده توسط admin | در دسته بندی وبلاگ

ذخیره سازی (Storage) چیست ؟

شتاب در سرمايه گذاري و نوآوري در فناوري اطلاعات، راه هاي جديدی از کسب و کار را به ما معرفي مي کند که به طور کلي با گذشته متفاوت است. ذخیره سازی در رایانش ابری در این مقاله مورد بررسی قرار می‌گیرد.

امروزه فناوري اطلاعات و ارتباطات يکي از واحدهاي حیاتي هر سازمان مي باشدکه وظیفه کلي آن بررسي مسائل و مشکلات موجود در سیستم و امکان سنجي پیاده سازي راهکارهاي جامع مبتني بر فناوري اطلاعات و ارتباطات در راستاي برنامه استراتژيک مجموعه و برنامه ريزي در جهت انجام پروژه هاي مذکور و نظارت عالیه بر تهیه، طراحي، پیاده سازي و پشتیباني خدمات ICT ، و حفظ و حراست اطلاعات شرکت ها و سازمان ها مي باشد و با توجه به اينکه امروزه استفاده از رايانه و سیستمهاي مختلف نرم افزاري و سخت افزاري رايانه اي به عنوان يک جزء لاينفک هر سازمان و مجموعه اي محسوب مي شود، لذا واحد فناوري اطلاعات و ارتباطات در همه سازمانها از جايگاه مهمي برخوردار است. یکی از موارد بسیار مهم در راستای تداوم کسب و کار و پیشبرد اهداف سازمان ها و شرکتها، اطمینان از پایداری، صحت سلامت و امنیت داده ها می باشد. این امر موجب گشت تا نقش فضای ذخیره سازی اطلاعات (Storage) به عنوان یک عنصر کلیدی در سازمان ها و شرکتها از اهمیت بسیار ویژه ای نسبت به گذشته برخوردار گردد. از آنجایی که اهداف استراتژيک و حساسیت همیشه در دسترس بودن داده ها در هر سازمان با سازمانی دیگر متفاوت می باشد لذا تعدد و نوع سرویسهای هر سازمان با سازمانی دیگر نیز متفاوت می باشد. از این رو شرکتهای ارائه کننده ادوات ذخیره سازی داده ناگزیر به ساخت انواع مختلف تجهیزات ذخیره سازی اعم از DAS, NAS, SAN, Tape Library, SDS با اهداف مختلفی همچون دسترسی به داده ها به صورت آنلاین و یا قابلیت آرشیو و نگهداری، بسته به نیاز سازمانها نمودند. به دلیل وجود همین حساسیتها این تجهیزات بایستی دارای پارامترهای مهمی نظیر:
• کیفیت و امنیت بالای داده ها
• سرعت و بازدهی مناسب
• توسعه پذیری
• انعطاف پذیری
• مدیریت آسان
• پیکربندی متنوع
• دسترس پذیری بالا
شرکت امن افزار هوپاد با برخورداری از کارشناسان و متخصصین با تجربه و خبره آماده ارائه خدمات مشاوره ، نصب و راه اندازی و آموزش بر اساس بروز ترین متد ها و تکنولوژیهای دنیا در حوزه ذخیره سازی اطلاعات می باشد.
در زیر لیستی از محبوب ترین نوع ذخیره سازی مورد استفاده برای پشتیبان گیری داده ها است.


گزینه های ذخیره سازی محلی :

1.دیسک سخت خارجی (External Hard Disk) :
این هارد دیسک ها مشابه نوعی است که در یک رایانه رومیزی یا رایانه لپ تاپ نصب شده است. تفاوت این است که می توان آنها را به کامپیوتر متصل کرد یا جدا کرد و از کامپیوتر اصلی جدا شد. آنها معمولا در دو اندازه هستند:
دیسک سخت خارجی هارد دیسک: با استفاده از هارد دیسک 3.5 اینچ مشابه آنچه که در رایانه های رومیزی استفاده می شود.
قابل حمل هارد دیسک خارجی: با استفاده از هارد دیسک 2.5 اینچ مشابه آنچه که در لپ تاپ ها استفاده می شود.
دیسک های سخت افزاری هارد دیسک عموما ارزان تر از هارد دیسک خارجی قابل حمل برای فضای ذخیره سازی هستند. دیسک های سخت خارجی هارد دیسک و معمولا سریع تر و قوی تر هستند.:
ظرفیت: 160 گیگابایت تا 3 ترابایت (تقریبا 3000 گیگابایت)

اتصال: رایج ترین اتصال به کامپیوتر از طریق اتصال USB 2.0 یا USB3.0 است. همچنین ممکن است در یک اتصال SATA یا eSATA موجود باشد.

مزایا :
گزینه بسیار خوبی برای پشتیبان گیری محلی از مقدار زیادی از داده ها.
ارزان ترین گزینه ذخیره سازی که بسیار قابل اعتماد است
معایب:
می تواند بسیار ظریف باشد ممکن است آسیب ببیند و یا به علت نوسان برق خراب شود.
2.درایو حالت جامد (SSD) :
درایوهای حالت جامد عملکرد مشابهی با درایو های سخت افزاری مکانیکی / مغناطیسی دارند، اما شباهت ها در آنجا متوقف می شوند. در داخل، آنها کاملا متفاوت هستند. آنها هیچ بخش متحرک و یا پلات های چرخشی ندارند. آنها صرفا بر روی نیمه هادی ها و الکترونیک برای ذخیره داده ها تکیه می کنند و آن را قابل اعتماد تر و قوی تر از مغناطیسی سنتی می دانند. قطعات متحرک نیز به این معنی است که از قدرت کمتر از دیسک سخت سنتی استفاده می کنند و خیلی سریعتر نیز هستند.
با پایین آمدن قیمت های درایو حالت جامد و مصرف انرژی پایین تر ، SSD ها به طور گسترده در لپ تاپ ها و دستگاه های تلفن همراه استفاده می شوند. SSD های خارجی نیز یک گزینه مناسب برای پشتیبان گیری داده ها هستند.
ظرفیت: 64 گیگابایت تا 256 گیگابایت
اتصالات: USB 2.0 / 3.0 و SATA
مزایا :
سریع تر خواندن و نوشتن عملکرد.
قوی تر و قابل اعتماد تر از دیسک سخت سنتی مغناطیسی.
قابل حمل ،می توان به آسانی برداشته شوند.
معایب:
هنوز هم نسبتا گران قیمت در مقایسه با هارد دیسک های سنتی است.
فضای ذخیره سازی معمولا کمتر از دیسک سخت سنتی مغناطیسی است.

3.ذخیره سازی متصل به شبکه (NAS):
NAS به سادگی یک یا چند هارد دیسک معمولی IDE یا SATA را در محفظه ذخیره سازی آرایه قرار می دهد و از طریق یک پورت اترنت متصل به روتر یا هاب شبکه می شود. بعضی از این محفظه های NAS دارای فن های تهویه برای محافظت درایوهای سخت از گرمای بیش از حد هستند.

مزایا :
گزینه بسیار خوبی برای پشتیبان گیری محلی به ویژه برای شبکه ها و کسب و کارهای کوچک است.
به عنوان چند دیسک سخت می تواند وصل شود، NAS می تواند مقدار بسیار زیادی از داده ها را نگه دارد
می تواند راه اندازی با بارگزاری (RAID) افزایش قابلیت اطمینان و / یا خواندن و نوشتن عملکرد.
درایو همیشه متصل و در دسترس شبکه ای است که NAS را انتخاب خوبی برای انجام پشتیبان گیری خودکار برنامه ریزی شده می کند.
معایب:
به طور قابل توجهی گران تر از استفاده از یک هارد
تهیه آن بسیار مشکل است زیرا تهیه نسخه پشتیبان محلی بسیار دشوار است و هنوز هم به برخی حوادث مانند سرقت و سیل، آتش سوزی و غیره حساس است.
4. درایو USB Thumb یا درایو فلش
اینها شبیه به درایوهای حالت جامد هستند، به جز اینکه در اندازه و ظرفیت آنها بسیار کوچک است. آنها قطعات متحرک ندارند و آنها را کاملا قوی می سازد. آنها قابل حمل هستند و می توانند بر روی یک keychain مناسب باشند. آنها ایده آل برای پشتیبان گیری از مقدار کمی اطلاعات است .
ظرفیت: 4 گیگابایت تا 64 گیگابایت
مزایا :
گزینه ذخیره سازی قابل حمل. می توانید روی یک keychain جا بیفتید و آن را پشتیبان خارج از محل قرار دهید وقتی آن را با خود حمل کنید.
دیسک سخت تر و بسیار قوی تر از دیسک های سنتی مغناطیسی
معایب:
نسبتا گران در هر GB به همین ترتیب تنها می تواند برای پشتیبان گیری از مقدار کمی از داده ها استفاده می شود.
5. درایو نوری (CD/DVD) :
سی دی و دی وی دی ایده آل برای ذخیره یک لیست از آهنگ ها، فیلم ها، رسانه ها و یا نرم افزار برای توزیع و یا برای دادن به یک دوست با توجه به هزینه بسیار پایین در هر دیسک. آنها گزینه های ذخیره سازی مناسبی برای پشتیبان گیری را با توجه به طول عمر کوتاه ترشان، فضای ذخیره سازی کوچک و سرعت خواندن و نوشتن کمتر نیستند.

CD ظرفیت: 650 مگابایت تا 900 مگابایت
ظرفیت دی وی دی: 4.7 گیگابایت تا 17.08 گیگابایت
مزایا :
کم هزینه
معایب:
نسبت طول عمر کوتاهتر نسبت به سایر گزینه های ذخیره سازی
به عنوان گزینه های ذخیره سازی دیگر مانند هارد دیسک خارجی و SSD قابل اعتماد نیست.
گزینه های ذخیره سازی از راه دور
6. ذخیره سازی ابر
ذخیره سازی ابر فضای ذخیره سازی در مرکز داده تجاری قابل دسترسی از هر کامپیوتر با دسترسی به اینترنت است. معمولا توسط یک ارائه دهنده خدمات ارائه می شود. فضای ذخیره سازی محدود می تواند به صورت رایگان با فضای بیشتری برای هزینه اشتراک هزینه ارائه شود. مثالهایی از ارائه دهندگان خدمات Amazon S3، Google Drive، Sky Drive و غیره می باشند.

مزایا :
یک پشتیبان خیلی خوب خارج از سایت. از وقایع و بلایا مانند سرقت، سیل، آتش و غیره تاثیر قرار نمیگیرد.
معایب:
از هارد دیسک های خارجی تر گران تر هستند. اغلب نیاز به خرید اشتراک دارند.
نیاز به اتصال به اینترنت برای دسترسی به ذخیره سازی ابر.
خیلی کندتر از پشتیبان گیری محلی هستند.

 

 

0 دیدگاه | فوریه 3, 2019

معرفی کامل انواع سطوح RAID

ارسال شده توسط admin | در دسته بندی وبلاگ

معرفی کامل انواع سطوح RAID

معرفی کامل انواع سطوح RAID در هارد دیسک ها

اگر تاکنون به دنبال خرید سرور سخت افزاری و یا تجهیزاتی مثل NAS یا SAN بوده اید حتما با واژه RAID برخورد کرده اید. چه بخواهید و چه نخواهید اگر به دنبال بالا بردن کارایی و مقابله با Data Loss در سرورها و تجهیزات ذخیره سازی خود باشید به معماری به نام RAID نیاز خواهید داشت. اما نکته مهم در این خصوص این است که ما انواع و اقسام RAID در سطوح مختلف داریم که هر کدام برای برطرف کردن یک سری از نیازهای ما طراحی شده اند.

RAID چیست ؟

کلمه RAID مخفف Redundant Array Of Independent (Inexpensive) Disks می باشد که ترجمه فارسی آن آرایه ای از دیسک های اضافه بر سازمان مستقل می شود ، به هیچ عنوان RAID را ترجمه نکنید چون به همان اندازه ای که الان به ترجمه خندیدید به شما هم می خندند. بصورت معمول وقتی صحبت از RAID می شود در واقع ما در مورد دو یا چندین دیسک سخت افزاری صحبت می کنیم که در کنار هم قرار گرفته اند و به کمک هم می توانند یا کارایی یک سیستم را بالا ببرند و یا خطاپذیری یا Fault Tolerance یک سیستم را افزایش بدهند ، این سیستم معمولا یک سرور سخت افزاری و یا یک دستگاه NAS Storage است. به این نکته توجه کنید که RAID هم می تواند کارایی یا Performance را بالا ببرد ، هم خطاپذیری یا Fault Tolerance را بالا ببرد و هم می تواند بر حسب نوع و سطح RAID ای که انتخاب می کنیم هر دوی این موارد را بالا ببرد. وقتی صحبت از Fault Tolerance یا خطاپذیری می شود یعنی اینکه RAID به ما این قابلیت را می دهد که در صورت بروز خطا برای یک یا چند هارد دیسک ما ، اطلاعات و سرور ما دچار اختلال نشده و به کار خود ادامه بدهد و بتواند در برابر این خطایی که ایجاد شده است مقاومت کند که یک درجه ایمنی بسیار خوب برای سرورهای سخت افزاری به حساب می آید.
روشی که شما برای خطاپذیری یا Fault Tolerance در RAID انتخاب می کنید دقیقا وابسته به نوع RAID ای است که شما انتخاب می کنید ، نوع RAID را به عنوان سطح یا RAID Level هم می شناسیم. سطح RAID ای که ما انتخاب می کنیم به عوامل مختلفی بستگی دارد که از آن جمله می توانیم به تعداد دیسک هایی که در اختیار داریم ، حساسیت اطلاعات موجود ، روش بازیابی اطلاعات ، نیاز شما به این اطلاعات و در نهایت کارایی و سرعتی است که شما به آن نیاز دارید . برای مثال اهمیت اینکه داده های شما بعد از به مشکل خوردن و سوختن یکی از هارد دیسک های سرور به اشکال نخورده و سرور همچنان بتواند به سرویس دهی خود ادامه دهد و خللی در کارش وارد نشود در یک سازمان قطعا خیلی خیلی بیشتر از یک کاربر خانگی است که برای پشتیبان گیری از اطلاعات خودش ساختار RAID را پیاده سازی کرده است. سطوح مختلف RAID دارای پیکربندی ها و قابلیت های مختلفی در ارائه خدمات Fault Tolerance و Performance هستند که شما بر اساس نیاز خودتان یکی از آنها را انتخاب می کنید.

6c1b3670bcac4ac9a9436e8e4adffe13 (2)

مروری بر تکنولوژی RAID

تکنولوژی RAID ذاتا برای سازمان ها و شرکت هایی طراحی شده است که خطا پذیری دیسک ها و بالا بودن کارایی دستگاه از اولویت ها محسوب می شود و نه اینکه یک امر تجملاتی برای سرور در نظر گرفته شده باشد. سرورهای سخت افزاری و تجهیزات NAS ای که در مراکز داده مورد استفاده قرار می گیرند معمولا بر روی خودشان دستگاه یا بورد سخت افزاری به نام RAID Controller دارند که مجموعه دیسک هایی که در RAID استفاده می شود را مدیریت می کنند ، قبلا در انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران در خصوص تفاوت بین RAID های نرم افزاری و سخت افزاری صحبت کرده ایم. این بورد های سخت افزاری بسته به سخت افزاری که بر روی آنها نصب می شود می توانند چندین هارد دیسک SSD ، SATA یا SAS را بر روی خود نگه دارند. در ابتدا طراحی RAID فقط برای سرورها و NAS Storage های سازمانی طراحی شده بود اما امروزه حتی PC های خانگی و NAS های کوچک هم قابلیت پیاده سازی RAID را بر روی خود دیده اند و حداقل دو عدد هارد دیسک را می توانید بر روی این دستگاه ها مشاهده کنید ، بنابراین امروزه RAID را دقیقا مشابه همان چیزی که در سازمان ها مشاهده می کنید در مصارف خانگی نیز خواهید دید. به این نوع RAID ها که دارای یک سخت افزار خاص برای نگهداری هارد دیسک ها و مدیریت آنها می باشند Hardware RAID یا RAID سخت افزاری گفته می شود.
RAID نرم افزاری بدین معناست که شما می توانید هارد دیسک های خود را با هم RAID کنید و اینکار را بدون نیاز به داشتن سخت افزار خاصی مثل RAID Controller انجام دهید. در RAID های سخت افزاری این RAID Controller است که وظیفه مدیریت RAID را برعهده دارد اما در RAID های نرم افزاری این سیستم عامل است که می تواند کلیه کارهای مربوط به RAID را انجام و مدیریت کند. جالب اینجاست که امروزه حتی در ویندوزهای نسخه دسکتاپ هم شما قابلیت پیاده سازی RAID را دارید ، در ویندوز هشت و یک قابلیتی به نام Storage Pool اضافه شده است که کاربر براحتی می تواند با استفاده از آن RAID نرم افزاری ایجاد کند ، در خصوص نحوه استفاده از Storage Pool ها قبلا جناب مهندس اسحاقی مقاله ای در انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران نوشته اند که می توانید به آن مراجعه کنید. جالب اینجاست که شما در Storage Pool می تواند بر روی یک هارد دیسک دو عدد پارتیشن ایجاد کنید که یکی برای بوت شدن سیستم عامل و دیگری برای نگهداری داده های شما استفاده شود و پارتیشنی که در آن داده وجود دارد را می توانید Mirror کنید.
این نوع ساختار RAID نرم افزاری در سیستم عامل های دیگری مثل OS X سرور ، لینوکس و ویندوزهای سرور هم وجود دارد. با توجه به اینکه امروزه قابلیت RAID در تمامی سیستم عامل ها تقریبا وجود دارد و به عنوان یک قابلیت پیشفرض در نظر گرفته می شود این نوع ساختار RAID دیگر هزینه ای برای پیاده سازی ندارد. با استفاده از قابلیت RAID نرم افزاری امروزه شاهد پیاده سازی راهکار های RAID های مجازی هم هستیم که توسط برخی از Vendor ها ارائه می شوند.

مطلب پیشنهادی  پرتکل مسیریابی BGP

کدام RAID مناسب کار شما است ؟

انتظار ما از سطوح مختلف RAID یا کارایی بالا ، یا خطا پذیری بالا و یا هر دوی این موارد بصورت همزمان است. البته این موضوع هم خیلی مهم است که نیاز شما با RAID های سخت افزاری برطرف می شود یا باید از RAID های نرم افزاری استفاده کنید ، به این موضوع توجه کنید که برخی از سطوح RAID فقط در لایه سخت افزار قابل پیاده سازی هستند و تنها چند مورد RAID شناخته شده هستند که در لایه نرم افزار قابل پیاده سازی هستند. اگر قصد استفاده کردن از RAID های سخت افزاری را نیز داشته باشید نوع Controller ای که استفاده می کنید نیز در برطرف کردن نیاز شما موثر است ، RAID Controller های مختلف از سطوح مختلفی از RAID های سخت افزاری پشتیبانی می کنندو همچنین حتی نوع هارد دیسک هایی که بر روی این RAID Controller ها پشتیبانی می شود نیز می تواند متفاوت باشد ، RAID Controller ها می توانند از هارد دیسک های SAS ، SSD و یا SATA پشتیبانی کنند. حالا به سراغ معرفی انواع سطوح RAID می رویم.

معرفی RAID Level 0

RAID Level 0 به اسامی مثل Disk Striping Without Parity یا در برخی موارد به Disk Striping هم معروف است. Stripe به معنی راه راه یا خط خطی است ، همانطور که گور خر راه راه است ، یعنی داده ها بصورت ریز زیر شده در بین دو یا چند دیست به نسبت مساوی تقسیم می شوند ، از این نوع RAID برای بالا بردن سرعت و کارایی دستگاه ها استفاده می شود. در این نوع RAID کارهای کامپیوتر بر روی حداقل دو عدد هارد دیسک انجام می شود به گونه ای که خواندن و نوشتن اطلاعات همزمان بر روی دو یا چند دیسک انجام می شود و به همین دلیل سرعت خواندن و نوشتن داده ها بسیار بیشتر از حالت معمول است چون دو عدد هارد درایو همزمان داده ها را در بین خود تقسیم می کنند و طبیعتا Head های دو عدد هارد دیسک برای نوشتن و خواندن اطلاعات استفاده می شود ، هر چقدر تعداد این Head های نوشتن و خواندن بیشتر باشد سرعت نیز بالاتر خواهد رفت .

84738271ff724dc49127ab760d1190f4

این نوع RAID دارای بهترین سرعت و کارایی در I/O است. همانطور که گفتیم برای پیاده سازی RAID Level 0 حداقل به دو عدد هارد دیسک نیاز داریم ، از طرفی این نوع RAID هم بصورت نرم افزاری و هم بصورت سخت افزاری قابل پیاده سازی است ، اما نکته منفی در خصوص استفاده از RAID Level 0 این است که این نوع از RAID ها قابلیت Fault Tolerance یا خطا پذیری ندارند ، یعنی زمانیکه یکی از هارد دیسک های ما از بین برود ، تمامی داده های ذخیره سازی شده بر روی سایر هارد دیسک ها نیز دچار مشکل و غیر قابل بازیابی می شوند. R در کلمه RAID به عنوان Redundant یا افزونگی معنی می شود و در واقع ماهیت RAID که خطاپذیری است را می رساند ، با توجه به اینکه RAID Level 0 به هیچ عنوان دارای افزونگی و خطاپذیری نمی باشد می توانیم از آن به عنوان AID نام ببریم . اگر برایتان سرعت مهم است خطاپذیری اصلا مطرح نیست می توانید از این سطح از RAID استفاده کنید. در این نوع RAID اگر دو عدد دیسک ۱ ترابایتی داشته باشیم ظرفیتی که از آن می توانیم استفاده کنیم ، مجموع ظرفیت های دو دیسک یعنی ۲ ترابایت خواهد بود.

معرفی RAID Level 1

RAID Level 1 به اسامی Disk Mirroring یا Mirror هم معروف است. همانطور که از نامش هم پیداست در این نوع RAID حداقل دو دیسک استفاده می شود و همانطور که در معنی کلمه Mirror مشخص است ، هر چیزی که در یک دیسک کپی می شود در دیسک دوم نیز عینا کپی می شود و دیسک دوم دقیقا مشابه اطلاعاتی را دارد که در دیسک اول نوشته می شود. زمانیکه اطلاعات در یک دیسک کپی می شود ، بصورت همزمان همان اطلاعات بر روی دیسک دیگر نیز نوشته می شود و همین امر یعنی در RAID Level 1 ما خطاپذیری یا Redundancy را داریم و در صورت خراب شدن و از بین رفتن یکی از دیسک ها ، عین داده ها در دیسک دیگر وجود دارد و می توانیم در ادامه از داده هایمان استفاده کنیم. این نوع RAID یکی از ساده ترین و پرکاربردترین نوع RAID می باشد که با کمترین هزینه قابل پیاده سازی و استفاده است.

مطلب پیشنهادی  معرفی فرمتهای مورد استفاده در VMware

3

اما RAID Level 1 یک سری معایب نیز دارد . مهمترین نکته منفی در خصوص استفاده از RAID Level 1 سرعت پایین این نوع RAID است. با توجه به اینکه هر داده ای که قرار است بر روی دیسک ها نوشته شود در واقع دو بار باید نوشته شود ، همین موضوع باعث کند شدن این RAID می شود. RAIL Level 1 هم بصورت نرم افزاری و هم بصورت سخت افزاری قابل پیاده سازی است و برای پیاده سازی سخت افزاری آن حداقل به دو عدد دیسک نیاز داریم اما در پیاده سازی نرم افزاری RAID Level 0 شما می توانید این RAID را بر روی یک دیسک و چندین پارتیشن پیاده سازی کنید. اما نکته منفی و البته مهم دیگری که در استفاده از RAID Level 1 باید به خاطر داشته باشید این است که اگر شما در این نوع RAID دو عدد هارد دیسک ۱ ترابایتی استفاده کنید تنها قادر به استفاده از ۱ ترابایت از حداکثر ظرفیت ممکن که ۲ ترابایت است خواهید بود زیرا اطلاعات همزمان دو برابر فضای معمول از دیسک ها استفاده می کنند.

معرفی RAID Level 5

RAID Level 5 به عنوان Disk Striping With Parity هم معروف است. این نوع RAID بیشترین استفاده را در سرورهای سازمانی و سخت افزارهای NAS Storage دارد. در این نوع RAID شما علاوه بر اینکه Fault Tolerance یا خطاپذیری دارید ، سرعت و کارایی به نسبت بالایی را نیز تجربه خواهید کرد. در این نوع RAID داده ها زمانیکه بر روی دیسک ها نوشته می شوند همزمان نوعی داده به نام Parity نیز بر روی دیسک های دیگر بصورت منظم نوشته می شود که این Parity برای بازیابی اطلاعات در صورت بروز مشکل استفاده می شود ، در این تکنیک همانند RAID Level 0 داده ها بصورت Striped یا ریز ریز شده در بین دیسک ها ذخیره می شوند و علاوه بر اینکار قابلیت Parity نیز بر روی دیسک ها نوشته می شود. در صورتیکه یکی از هارد دیسک های ما دچار مشکل و اختلال شود ، داده های ما از سایر دیسک های موجود قابل بازیابی خواهد بود و اینکار توسط همان Parity انجام می شود که صحبت کردیم ، معمولا اینکار بصورت خودکار با اضافه شدن هارد دیسک جدید انجام می شود و مهمترین نکته در خصوص RAID Level 5 این است که در زمان خارج کردن هارد دیسک مشکل دار و جایگزینی آن ، سازمانی کاری و روند سرویس دهی سرور شما دچار اختلال نخواهد شد.

4

یکی از مهمترین نکات مثبتی که در خصوص RAID Level 5 وجود دارد این است که به سرورها و NAS Storage ها قابلیت Hot Swappable را می دهد ، قابلیت Hot Swappable به این معنا است که شما می توانید یک هارد دیسک مشکل دار را از روی سرور یا NAS Storage خارج کرده و هارد دیسک جدید را وارد کنید و در این حین به هیچ عنوان نیازی به خارج کردن سرور از مدار یا خاموش کردن و Restart کردن دستگاه نیست و همین موضوع باعث می شود سرویس دهی به کاربران قطع نشود. استفاده از RAID Level 5 در سرورهایی که هم برایشان سرعت و هم کارایی و هم Fault Tolerance یا خطا پذیری مهم است پیشنهاد می شود ، برای مثال اگر سرور یک وب سایت که نیاز به خطاپذیری و سرعت بالا برای پایگاه داده خود دارد یکی از بهترین گزینه ها استفاده از RAID Level 5 می باشد.

در بالا در خصوص RAID های سطوح ۰ ، ۱ و ۵ صحبت کردیم و گفتیم که این RAID ها معمول ترین و مرسوم ترین نوع RAID مورد استفاده در سرورها و دستگاه های NAS Storage شبکه هستند. هر سه نوع RAID ای که در بالا عنوان کردیم امکان پیاده سازی بصورت نرم افزاری در سیستم عامل های مختلف را نیز دارند .اما RAID ها فقط این مواردی نیستند که عنوان کردیم ، ما RAID های دیگری مثل RAID Level های ۶ ، ۱۰ ، ۲ ، ۳ ، ۴ و ۷ نیز داریم حالا به سراغ معرفی انواع آنها می رویم.

معرفی RAID Level 6

یکی از نقاط ضعفی که در RAID Level 5 وجود دارد این است که با از بین رفتن دو عدد هارد دیسک که در مجموعه RAID ما قرار گرفته اند کل داده های ما از بین می رفت و RAID Level 5 تنها قابلیت ریکاوری داده ها در زمانی را دارد که یکی از هارد دیسک های ما Fail شود. اما در RAID Level 6 این نقطه ضعف برطرف شده است. در واقع RAID Level 6 یک ویژگی اضافه شده به RAID Level 5 است که این امکان را می دهد که در صورتیکه دو عدد از هارد دیسک های مجموعه RAID از بین رفتند همچنان قابلیت ریکاوری داده ها را داشته باشیم . طبیعی است که حداقل تعداد هارد دیسک های که برای پیاده سازی این نوع RAID مورد نیاز است از RAID Level 5 بیشتر است. این نوع RAID به ندرت در سازمان ها و شرکت های کلان مورد استفاده قرار می گیرد.

5

معرفی RAID Level 10

RAID Level 10 در واقع باید بصورت RAID Level صفر و یک خوانده شود زیرا ترکیبی از RAID Level 1 و RAID Level 0 است ، این نوع RAID معمولا به شکل RAID 1+0 نمایش داده می شود. در اینجا قابلیت Mirror کردن RAID Level 1 با قابلیت Striping در RAID Level 0 ترکیب شده اند. در این نوع RAID شما بهترین حالت کارایی یا Performance را تجربه خواهید کرد اما هر که بامش بیش برفش بیشتر ، برای پیاده سازی RAID Level 10 شما هزینه بیشتری برای پیاده سازی نیاز دارید زیرا حداقل تعداد هارد دیسک هایی که برای پیاده سازی این نوع RAID استفاده می شود ۴ عدد است. این نوع RAID برای سرورهای پایگاه داده ای که دارای فرآیند های نوشتن و خواندن زیادی هستند بسیار مناسب است. RAID Level 10 را می توان هم بصورت نرم افزاری و هم بصورت سخت افزاری پیاده سازی کرد اما در صورت پیاده سازی بصورت نرم افزاری بسیاری از قابلیت هایی که در این نوع RAID برای بالا بردن کارایی و سرعت پیاده سازی شده است از بین خواهد رفت بنابراین بهترین گزینه برای پیاده سازی این نوع RAID با استفاده از RAID Controller سخت افزاری است.

مطلب پیشنهادی  تفاوت واقعی GPT و MBR در چیست ؟

6

معرفی RAID Level 2

RAID Level 2 بسیار شبیه به RAID Level 5 است با این تفاوت که به جای استفاده از تکنیک Striping با استفاده از Parity در این نوع RAID تکنیک Striping در سطح بیت یا Bit Level Striping انجام می شود. از این نوع RAID به ندرت در مصارف خاص استفاده می شود و هزینه پیاده سازی آن نیز بسیار زیاد است ، بعضا به هیچ عنوان استفاده از چنین RAID ای به دلیل هزینه بسیار زیاد توصیه نمی شود ، برای مثال حداقل تعداد دیسک های مورد نیاز برای پیاده سازی RAID Level 2 عدد ۶ است ، از طرفی این نوع RAID در برخی از فرآیند های کاری I/O دیسک از خودش کارایی ضعیفی ارائه می دهد.

7

معرفی RAID Level 3

RAID Level 3 بسیار شبیه به RAID Level 5 است با این تفاوت که در این راهکار یک دیسک بصورت اختصاصی برای نگهداری Parity ها استفاده می شود. در این نوع RAID ساختار Striping در سطح بایت یا Byte Level Striping انجام می شود. از RAID Level 3 بسیار به ندرت استفاده می شود. یکی از نقطه ضعف های این RAID این است که معمولا نمی تواند چندین درخواست را بصورت همزمان پاسخگویی کند. این تاخیر یا کندی پاسخ به دلیل این است که هر بار که قرار است در این نوع RAID فرآیند I/O انجام شود باید یکبار همه دیسک ها خوانده شوند و همین موضوع باعث کاهش کارایی می شود. تقریبا می توان از این سطح RAID به عنوان بی مصرف ترین نوع RAID نام برد ، شاید در برخی موارد از این RAID برای پایگاه داده های خاص و یا محیط های پردازشی استفاده شود.

8

معرفی RAID Level 4

RAID Level 4 نیز تا حدودی شبیه به RAID Level 5 عمل می کند با این تفاوت که ساختار Striping در این نوع RAID بصورت Block Level انجام می شود و همچنین یک دیسک بصورت اختصاصی برای Parity استفاده می شود. از این RAID به ندرت استفاده می شود زیرا در کنار اینکه برخی مواقع ممکن است کارایی خوبی ارائه دهد وقتی زیاد درگیر استفاده از Parity در یک دیسک شود کارایی آن به شدت کاهش پیدا می کند.

9

معرفی RAID Level 7

این RAID یک RAID اختصاصی و سازنده آن یک شرکت معتبر در زمینه تولید تجهیزات ذخیره سازی است و بصورت عام استفاده نمی شود. از این نوع RAID ها که بصورت استاندارد وجود ندارند به عنوان Non-Standard RAIDs نام برده می شوند که می توانید در لینک زیر اطلاعات خوبی در خصوص این نوع RAID ها پیدا کنید :

معرفی RAID Level 0 + 1

RAID Level 0+1 شبیه به RAID Level 10 یک RAID ترکیبی است که ما این نوع RAID ها را در طبقه بندی به نام Nested RAIDs یا RAID های ترکیبی یا Hybrid RAIDs قرار می دهیم. این نوع RAID در بسیاری از اوقات با RAID Level 10 اشتباه گرفته می شود اما اینها ساختار متفاوتی با هم دارند. این نوع RAID به شکل Mirror Of Stripes معروف است یعنی فرآیند Mirroring را در کنار فرآیند Striping در کنار هم قرار داده است. از این نوع RAID در محل هایی استفاده می شود که کارایی بسیار بالا مورد نیاز است اما درجه بسیار بالایی از Scalability نیاز نیست.

10

خوب ما سطوح مختلف RAID را برای شما دوستان تشریح کردیم اما این همه کار نیست ، همانطور که گفتیم سطوح RAID به همین ها محدود نمی شود به ویژه اینکه در ساختار Nested RAID ما انواع و اقسام RAID های ترکیبی را داریم که در این مجال نمی گنجد. اما برای اینکه از کل مطالب یک جمع بندی کرده باشیم بهتر است اینگونه بگوییم که برای بیشتر شرکت ها و سازمان های کوچک تا متوسط RAID های سطوح ۰ و ۱ و ۵ و در برخی اوقات ۱۰ پیشنهاد می شود تا بتوانند از Fault Tolerance و کارایی به نسبت خوبی برخوردار باشند. اما برای کاربران خانگی بهترین گزینه RAID Level 1 است زیرا آنها می خواهند بیشتر خطاپذیری داشته باشند تا کارایی بالاتر ، اما مهمترین نکته ای که باید در خصوص RAID ها بدانید این است که RAID یک راهکار Backup گیری نیست اما می تواند جزوی از یک استراتژی Backup گیری باشد. امیدوارم مورد توجه شما دوستان قرار گرفته باشد.

منبع :  انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران

0 دیدگاه | فوریه 3, 2019

RAID چیست ؟

ارسال شده توسط admin | در دسته بندی وبلاگ

RAID چیست ؟

 

raid چیست ؟

RAID سرنام کلمات Redundant Array of Independent Disks  می باشد.سال 1987  Patterson ، Gibson  و Katz  در دانشگاه کالیفرنیا مقاله ای با عنوان “RIAD” ارائه کردند. در این مقاله اشاره جدی به نحوه چگونگی قرارگیری دیسک های در فناوری raid داشت.

در تعریف فناوری raid می توان گفت؛افزودن هارد درایو به كامپیوتر نه تنها فضای ذخیره‌سازی شما را افزایش می‌دهد، بلكه موجب افزایش سرعت سیستم شده و به هنگام بروز اشكال در هارد درایو به بازیابی آن كمك بسیاری می‌كند. درایوهایی كه به صورت RAID پیكربندی می‌شوند، نتیجه بهتری نسبت به بقیه درایوها ارائه می‌دهند. در هر نوع RAID آمادگی در برابر خطای سیستم به گونه‌ای متفاوت است.  با قرار دادن چند هارد دیسک در کنار هم و پیاده سازی RAID  همه هارد دیسکهای ما به یک واحد تبدیل میشوند.

 

انواع raid

پیاده سازی RAID همچون بسیاری دیگر از تکنولوژی ها ؛هم به صورت سخت افزاری و هم نرم افزاری امکان پذیر است که مسلماً مدل سخت افزاری دارای سرعت و پایداری بیشتری است. که امروزه اکثر کاربردهای آن در نوع سخت افزاری می باشد.

در ادمه به توضیح مختصری از انواع سخت افزاری ،  نرم افزاری و ترکیبی می پرردازیم.

Hardware RAID:

در این روش برنامه RAID از طریق CPU و RAM موجود در دستگاهی مستقل از کامپیوتر میزبان اجرا می‌شود.

 Software RAID:

در این حالت نرم افزار بدون نیاز به  سخت افزار و  تنها با استفاده از امکانات سیستم به عنوان یک نرم افزار کاربردی در کنار سایر نرم افزارهای اجرا شده در سیستم عامل خواهد بود. هارد دیسک مورد استفاده در این روش همان دیسکی است که سیستم عامل روی آن قرار دارد.

MD driver در هسته لینوکس نمونه ای از این نوع است. این هسته از RAIDهای 1، 0، 4 و 5 پشتیبانی می کند.

RAIDهای ترکیبی:

این نوع از raid ترکیبی از سخت افزارها و نرم افزارهای موجود می باشد. مزیت این روش نسبت به دو روش بالا کم هزینه بودن و بازدهی مطلوب با توجه به هزینه کم می باشد.

تکنیک striping

در واقع در این تکنیک داده ها را به صورت هم زمان روی چند دیسک پخش می کنند.

مجموعه دیسک‌های سخت زیر فرمان کنترلر RAID، دیسک‌های سخت مجازی نامیده می‌شوند. سروری که به یک دستگاه RAID به هم می‌رسد، تنها دیسک سخت مجازی را می‌بیند؛ این حقیقت که کنترلر RAID، داده‌ها را روی چندین دیسک سخت فیزیکی پخش می‌کند، تماما از دید سرور پنهان است.

نوشتن داده ها رو چند دیسک و خواندن آنها از روی یک دیسک صورت می پذیرد.

دیسک‌های hot spare، در حالت عادی مورد استفاده قرار نمیگیرند. اگر یک دیسک دچار آسیب شود، کنترلر RAID، بی درنگ آغاز به  کپی نمودن داده‌های دیسک درست به جامانده روی یک دیسک hot spare می‌نماید. پس از جایگزینی دیسک آسیب دیده، دیسک تازه در زمرهٔ دیسک‌های hot spare می‌باشد. بازسازی داده‌ها از یک دیسک سخت آسیب دیده، همزمان با پردازش خواندن/نوشتن سرور روی دیسک سخت مجازی انجام می‌گیرد، به گونه ای که از دیدگاه سرور، یک افت کوچک در کارکرد، قابل مشاهده خواهد بود. دیسک‌های سخت مدرن، مجهز به برنامه‌های شناسایی هستند که خطاهای خواندن/نوشتن را به سرور گزارش می‌دهند.

انواع قرارگیری  RAID

انواع RAID را می توان به صورت زیر نام برد:

RAID 0

به عنوان مثال اگر دو دیسک p1 و p2 داشته باشیم و تعداد داده به نام های A، B ، C و D این چهار داده در دو دیسک موجود پخش می شوند. داده A و B در دیسک p1 و داده C و D در دیسک  p2 .

در این روش داده ها همزمان در دیسک ها نوشته می شوند

حداقل دو عدد دیسک مورد نیاز است.

کارایی عالی.

فاقد افزونگی داده ها می باشد.

برای سیستم ها و موقعیت های خطرناک استفاده نمی شود.

raid 0

RAID 1

به عنوان مثال اگر دو دیسک p1 و p2 داشته باشیم و تعداد داده به نام های A، B و C، این سه داده همزمان در دیسک p1 و دیسک p2 نوشته می شوند.

حداقل دو عدد دیسک مورد نیاز است.

افزونگی عالی.

در واقع هر بلوک آینه بلوک دیگر می باشد.

raid 1

RAID 2

دارای خاصیت ECC با استفاده از کد همینگ می باشد.

کد همینگ : یکی از روشهای محاسبه و کنترل خطا در سیستمهای دیجیتال می باشد.

RAID 3

این مرحله از RAID هم کاملا شبیه به RAID 5  است با اندکی تفاوت به همین دلیل اکثرا به جای استفاده از raid 3 از raid 5 استفاده می شود که در ادامه توضیح خواهیم داد.

RAID 4

این نوع RAID تقریبا شبیه به RAID 5 می باشد. بنابر این ممکن است یک فایل روی چند دیسک ذخیره شود. از معایب این روش پیچدگی بسیار زیاد آن است.

RAID 5

این نوع RAID همانند RAID 1 یکی از پرکاربردترین نوع می باشد.

این نوع نیز امكان تقسیم داده‌ها و محافظت از آنها را در اختیار قرار می‌دهد، اما نحوه حفاظت از داده‌های آن موثرتر از RAID 1 است.

حداقل دیسک مورد نیاز 3 عدد می باشد

کارایی خوب(درایوها دارای قابلت striping می باشند)

افزونگی خوب(توزیع parity بین دیسک ها)

raid5

RAID 6

در این نوع به حداقل ۳ درایو دیسک سخت نیاز داریم .

تک تک بلوک های داده روی دیسک ها نوشته می شوند و Parity مربوط به هر بلوک نیز داخل هارد مربوط ذخیره می گردد.

قابلیت و اطمینان بالا (با وجود ECC)

مشکل در برگرداندن داده ها هنگام بروز اشکال

RAID 10

*این نکته بسیار حائز اهمیت می باشد که RAIDهای  0+1 و 10 با هم تفاوت هایی دارند که در دانشنامه های آتی تهران هاست به آنها اشاره خواهیم کرد.

در حالت استفاده از 4دیسک ، دیسک ها دو به دو داده ها را نگهداری می کنند

جابجایی درایوها باید به صورت موازی انجام گیرد.

کارایی و افزونگی بسیار عالی

بسیار گران قیمت
مناسب سیستم های بسیار حساس مانند بانکهای اطلاعاتی

 raid10

در انواع یاد شده از فناوری RAID هر کدام داری مزایا و معایبی می باشند که کاربر باید بسته نیاز و امکانات نوع مورد نظر خود را انتخاب کند.

0 دیدگاه | فوریه 3, 2019

پروتکل NFS

ارسال شده توسط admin | در دسته بندی وبلاگ

پروتکل NFS Network File System

این پروتکل، برای اولین بار در سال 1984 توسط شرکت Sun Microsystems ارائه شده و تا به‌حال تغییرات زیادی نموده است. این پروتکل اساساً برای سیستم­‌‌عامل‌های خانواده یونیکس کاربرد داشته و گسترش یافته است ولی اکنون به عنوان یک استاندارد برای سیستم‌های ناهمگون(heterogeneous)  تبدیل شده است. با استفاده از این پروتکل مشتریان می‌توانند با فایل‌های موجود در شبکه رفتاری مشابه با فایل‌های ذخیره شده در دیسک‌های ذخیره‌سازی محلی داشته باشند. به عبارت دیگر این سرویس امکانی را فراهم می‌آورد که با استفاده از آن می‌توان به فایل‌های موجود در شبکه همانند فایل‌های ذخیره شده در هارد دیسک معمولی دسترسی داشت و از آن‌ها استفاده نمود.

در NFS عملیات دسترسی به فایل مشترک با رد و بدل نمودن یک­ سری پیغام در هر دو سوی سرویس‌دهنده و سرویس­‌گیرنده صورت می­‌گیرد. همان‌طورکه بیان شد، NFS از مدل Client/Server در تعریف سیستم‌ها استفاده می‌نماید و باعث تحولات اساسی در سیستم‌های مبتنی بر یونیکس شده است چرا که هر سیستم می‌تواند به‌عنوان یک سرویس‌دهنده امکان دسترسی به فایل‌های خود را به سیستم‌های دیگر بدهد.

با توجه به آنچه که ذکر گردید، پروتکل NFS به‌عنوان یک سیستم‌فایل توزیع‌شده برای به‌اشتراک‌گذاشتن فایل‌ها و دایرکتوری‌ها بین سیستم‌عامل‌های مختلف ایجاد گردیده است. این سیستم به کاربر اجازه می‌دهد تا به فایل‌های روی شبکه همانند فایل‌های محلی دسترسی پیدا نمایند (درخواست mount را در سطح یک دایرکتوری و تمام زیردایرکتوری‌های مربوطه به سرویس‌دهنده می‌دهد). بنابراین امکان mount شدن یک فایل‌سیستم محلی روی یک شبکه و میزبان‌های دوردست وجود دارد (به‌طوری‌که گویا به‌صورت محلی در سیستم یکسان mount شده‌اند). بنابراین به کمک این سیستم، اشتراک فایل بین سیستم‌عامل‌های مختلف یونیکس به لینوکس و برعکس به راحتی امکان‌پذیر می‌باشد. البته این اشتراک فایل برای سیستم‌عامل‌های دیگر نیز قابل انجام است که در فایل پیوست چگونگی آن تشریح گردیده است.

منبع: certcc

0 دیدگاه | فوریه 3, 2019