مقایسه استوریج های SAN و DAS و NAS

ارسال شده توسط admin | در دسته بندی وبلاگ

مقایسه استوریج های SAN و DAS و NAS

به هر فضایی که اطلاعات را درون آن ذخیره می کنیم Storage می گوییم  و با توجه به نوع کاربردشان، به سه دسته تقسیم می شوند:

1- Direct Attach Storage)DAS)

2- Network attach storage)NAS)

3- storage Area Network)SAN)

مقایسه استوریج های SAN و DAS و NAS

زمانی که می گوییم این تکنولوژی DAS است که آن Storage  به Storage Controller  به صورت مستقیم وصل شده است (یعنی کنترل سخت افزاری آن Storage  با سرور می باشد، می توانیم فرمت و read/write اطلاعات را توسط خود سرور انجام دهیم و در واقع Block Level  است.

در حالت NAS  از طریق پروتکل TCP/IP  به استوریج متصل می شویم و از آن سرویس می گیریم. همه File Server  ها NAS  می باشند. (پروتکل های مورد استفاده SMB , NFS. FTP ). مزیت NAS  نسبت به DAS  در Multiple access   است یعنی در واقع همزمان چند نفر می توانند از آن سرویس بگیرند. ولی NAS  از نوع Block Level  نیست و در واقع File Level  هست و این بدان معناست که مثلاٌ نمی توانیم بر روی استوریج های NAS  ویندوز نصب کنیم.

SAN   دیگر یک دستگاه نیست، یک شبکه می باشد. در واقع شبکه ای است از فضاهای ذخیره سازی، پس در واقع SAN  یک Network  کامل است که ما می توانیم به آن کانکت شویم و Data  ذخیره نماییم.  البته درواقع سرورها به آن وصل می شوند و سرویس می گیرند. تفاوت عمده SAN  با NAS  در Block Level  بودن SAN می باشد.

شاید این سئوال برای شما پیش بیاید که چرا سازمان ها و شرکت های بزرگ از SAN  برای ذخیره سازی اطلاعات استفاده می کنند و این نوع ساختار ذخیره سازی اطلاعات را به استفاده از DAS یا Direct Attached Storage  ترجیح می دهند، پاسخ این سئوال بسیار ساده است دستگاه هایSAN  دارای انعطاف پذیری، دسترسی پذیری و کارایی بسیار بالاتری نسبت به دستگاه های ذخیره سازی Direct Attached Storage  یا DAS هستند. با توجه به اینکه دستگاه های SAN وابستگی دستگاه های ذخیره سازی اطلاعات به سرورها را حذف می کنند و بصورت مجزا می توانند در شبکه ایفای نقش کنند طبیعی است که هر نرم افزاری بر روی هر سروری در شبکه می تواند به این منابع ذخیره سازی دسترسی پیدا کند و همین موضوع باعث بالا بردن کارایی هر چه بیشتر تجهیزات SAN در شبکه می شود. اگر قرار باشد به فضای ذخیره سازی فعلی خود هارد دیسکی اضافه کنید اینکار را صرفاٌ بر روی دستگاه SAN انجام می دهید و براحتی منابع ذخیره سازی اطلاعات خود را افزایش می دهید، این امر خیلی می تواند در کاهش فضای مصرفی در اتاق سرور یا Data Center کاربردی باشد. در کنار آن هزینه های یک سازمان نیز کاهش پیدا می کند زیرا برای اضافه کردن هارد دیسک های بیشتر دیگر نیازی به اضافه کردن سرور جدید در شبکه نمی باشد. دستگاه های ذخیره سازی SAN Storage امروزه فقط از ارتباطات فیبر نوری برای انتقال اطلاعات بین سرورها و SAN استفاده می کنند و این بدین معناست که سرعت رد و بدل شدن اطلاعات در این میان بسیار سریعتر از دستگاه های DAS می باشد.

امروزه ما این نوع ارتباطات فیبر نوری درون SAN را بهFiber Channel SAN Storage  می شناسیم، البته پروتکل های دیگری هم وجود دارند اما این روش سریعترین روش و کاراترین روش ارتباطی می باشد. با توجه به اینکه بر روی یک SAN Storage   ارتباطات شبکه ای زیادی می توان برقرار کرد و سرورهای مختلف را، حتی در فضاهای کاری دور به هم ارتباط داد این امر باعث بالا رفتن کارایی و دسترسی پذیری سرورها می شود، معمولاً ساختارهای کلاسترینگ در شبکه های بزرگ را با استفاده از همین تجهیزات SAN انجام می دهیم. در نهایت جدا کردن فضای ذخیره سازی اطلاعات از روی سرورها و قرار دادن آن بر روی یک SAN Storage باعث بالا رفتن و بهینه تر شدن قدرت پردازشی پردازنده های موجود بر روی سرور خواهد شد DAS ها خواه ناخواه کمی قدرت پردازشی را به خودشان اختصاص می دهند.

SAN Storage ها برای انجام دادن فرآیندهای پشتیبان گیری و پیاده سازی Disaster Recovery  ها بسیار بسیار کارآمد هستند. در یکSAN  شما می توانید براحتی اطلاعاتی را از هارد دیسک های یک SAN به SAN دیگر منتقل کنید و در این میان حتی کوچکترین ارتباطی با سرور اصلی مالک اطلاعات برقرار نکنید، این یعنی عدم وابستگی اطلاعات به سرورها و چنین قابلیتی پشتیبانگیری را به شدت کارا می کند. تصور کنید که می خواهید یک پشتیباناز اطلاعات موجود در هارد دیسک موجود بر روی SAN  تهیه کنید، در حالت معمول و بر روی سرورهای فیزیکی این عملیات می تواند به شدت پردازنده های سرور را درگیر کند اما در چنین مواقعی اصلاً پردازنده های سرور پردازشی را انجام نخواهند داد.

0 دیدگاه | دسامبر 22, 2017